Dit is een DEMO website ter illustratie van de functies van KBC-Agent - Hebt u vragen hierover? - Lees meer ...
Slimme toestellen, hoe veilig zijn die eigenlijk?

Ontegensprekelijk maken ze je leven makkelijker, al die slimme toestellen en vernieuwende software. Maar laat je niet verblinden door hun gebruiksgemak, want het zijn helaas ook vrij kwetsbare doelwitten voor cybercriminelen. Een tipje van de sluier over de risico’s.

Deel op Facebook X LinkedIn

Apparaten die met het internet verbonden zijn en zo gegevens ontvangen en verzenden, vormen samen het Internet of Things (IoT) of het ‘internet der dingen’.

De smart tv, de verlichting die zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid zonlicht, de slimme koelkast en de thermostaat die in jouw plaats denkt … Vandaag zijn veel meer toestellen dan alleen onze computers en smartphones verbonden met het web.

Niks te verbergen? Veel te beschermen!

Naar welke programma’s je kijkt op je smart tv of welke yoghurt er in je slimme koelkast staat, interesseert natuurlijk niemand. Maar het is wel via dié smart apparaten dat cybercriminelen je netwerk binnendringen om het slimme slot op je voordeur of je bewakingscamera te hacken.

Smartphones, wearables (smartwatches) en spraakbesturingssystemen zoals Amazon Alexa en Google Assistent behoren tot de meest gehackte toestellen … Bij bedrijven zijn ook schijnbaar ‘simpele’ toestellen zoals netwerkprinters gevaarlijk gevoelig voor cybercriminelen.

Beveilig je slimme toestellen tegen cybercriminaliteit

  • Koop alleen een smart toestel bij een betrouwbare producent of winkel. Lees in de privacyverklaring van de producent wat die met jouw gegevens van plan is. En wees voorzichtig met toestellen die automatisch connecteren met alle mogelijke andere toestellen.

  • Nieuw toestel? Behoud nooit het paswoord dat de producent heeft ingesteld. Kies liever een eigen paswoord en stel meerfactor-authenticatie in.

  • Installeer altijd de recentste versie van de software en apps, die is het veiligst.

  • Beveilig ook je router met een sterk paswoord en de juiste (zo streng mogelijke) instellingen, want dit is de toegangspoort van het internet naar de toestellen in jouw woning of zaak.

Vermoeden van hacking? Dit kan je doen

Digitaal is alles met alles verbonden. Vanuit je gehackte thermostaat pluimt een hacker bij wijze van spreken je bankrekening. Laat dus niets aan het toeval over als je vermoedt dat een van je Internet of Things-toestellen gehackt is.

  • Laat een goede virusscanner los op al je apparaten die met het internet verbonden zijn. Verander je paswoorden en verbreek daarna de verbinding met het internet.

  • Informeer iedereen met wie je de laatste tijd online contact had. Zo kan je voorkomen dat ook je familie, vrienden en werkrelaties het slachtoffer van cybermisdaad worden.

  • Laat het gehackte toestel resetten door een specialist: de winkel of de fabrikant.

  • Doe aangifte op het meldpunt van de overheid.

Kom langs bij ons. We bekijken met jou welke van je verzekeringen de schade dekt en hoe we je verder nog kunnen helpen.