Dit is een DEMO website ter illustratie van de functies van KBC-Agent - Hebt u vragen hierover? - Lees meer ...
Is jouw huis of bedrijfsgebouw bestand tegen de klimaatverandering?

Veel te veel regen op korte tijd, of net lange periodes van droogte. Beide symptomen van de klimaatverandering kunnen serieuze schade berokkenen aan je eigendom. Gelukkig beschermt je brandverzekering je hiertegen! Meestal toch …

Deel op Facebook X LinkedIn

Elke woon- of brandverzekering dekt ook schade veroorzaakt door natuurrampen, de wet verplicht je verzekeraar om daarvoor te zorgen. Toch doe je er goed aan om eens na te kijken waar je aan toe bent.

Staat jouw woning of bedrijfsgebouw in overstromingsgevoelig gebied, of op kleigrond die dreigt uit te drogen? Neem dan zeker je voorzorgen én check of je voldoende verzekerd bent. Plan je een nieuwbouw of een verbouwing? Hou dan bij voorbaat rekening met de groeiende risico’s die de klimaatverandering met zich meebrengt.

Schade door wateroverlast

Tussen 2000 en 2010 moesten we in de Europese Unie zo’n 4 miljard euro per jaar ophoesten om schade door overstromingen te herstellen. Tegen 2050 zou dat bedrag aanzwellen tot maar liefst 23 miljard euro, zo berekende de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. Reken maar eens uit wat dat voor jouw portemonnee kan betekenen. De kosten per woning lopen op tot gemiddeld 64.000 euro.

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker enorme hoeveelheden water over ons heen op heel korte tijd. Herinner je de ‘waterbom’ die in 2021 grote delen van ons land blank zette.

Maar ook in minder extreme gevallen richt een overstroming vaak ernstige schade aan. Gelukkig dekt je brandverzekering die. Tenzij je in een zone gebouwd hebt die al langer dan 18 maanden aangeduid was als risicozone voor overstromingen. Kijk dit dus zeker na!

Stabiliteitsproblemen door droge bodem

In Vlaanderen ontstaan bij een kwart van de woningen barsten, scheuren of zelfs verzakkingen. Gebouwen op kleibodem of leemgrond lopen het grootste risico.

Ook dit heeft met de klimaatverandering te maken. Langere droge periodes zorgen ervoor dat de bodem steeds meer uitdroogt. En áls het dan regent, kan het regenwater onvoldoende in de bodem dringen. Daarvoor is ons Belgenlandje te dicht bebouwd en te veel verhard.

En een uitgedroogde bodem, die krimpt. Gevolg: ramen en deuren gaan knellen, er ontstaan barsten in de muren. Na verloop van tijd zie je grotere scheuren in gebouwen en ontstaan er ernstige stabiliteitsproblemen. Als eigenaar hangen je tienduizenden euro’s aan kosten boven het hoofd, terwijl de bodem letterlijk onder je voeten wegzakt.

Gelukkig komt ondertussen ook hiervoor de brandverzekering tussen. Dat is nog vrij nieuw: tot de wetgeving wijzigde in november 2021, werd de inkrimping van de bodem niet als een natuurramp gezien en dus niet op die manier gedekt.

Wil je zeker weten dat jouw huis of ander gebouw veilig is voor de gevolgen van de klimaatopwarming? Wij zijn er voor jou.

 Maak een afspraak